Mreža izliječenih omladinaca / Cancer Survivor Networks

Unaprijediti prava mladih liječenih od malignih oboljenja. Omogućiti im kvalitetnu rehabilitaciju, resocijalizaciju i druženje. Pokazati vlastitim iskustvom da je rak pobjediv.

Povećan broj izliječenih adoloscenata, problemi sa kojima se suočavaju, inicijative prema nadležnim institucijama, podrška adoloscentima koji se suočavaju sa oboljenjem potakle su nas na osnivanje mreže. Omladincima je potrebna kvalitetna resocijalizacija i međusobna razmjena iskustava.

Tri omladinca (izliječena od raka) učestvovali su na susretu letećih balona u Francuskoj 2011. na poziv udruženja „Een Haerz fir kriibskrank Kanner“ iz Luxembourga. Tada je i nastala ideja o osnivanju Mreže izlječenih omladinaca u BiH kao što je slučaj u drugim zemljama.

DEKLARACIJA O OSNIVANJU / CANCER SURVIVORS NETWORK
MREŽA OMLADINACA IZLIJEČENIH OD RAKA

U razvijenijim državama postoje Cancer Survivor Networks koje se bave problemima mladih koji su kao djeca bolovali od malignih oboljenja Potreba za ovakvom mrežom se pojavila i u našoj državi.
Povećan broj izliječenih adoloscenata, problemi sa kojima se suočavaju, inicijative i mogućnosti koje nudi ova mreža, potakli su nas na osnivanje bosansko-hercegovačke mreže omladinaca izliječenih od raka.

Koji su ciljevi ove mreže?
    1) Osigurati prava mladih koji su se nekada liječili: upoznati ih sa njihovim pravima, pomoći im ukoliko imaju poteškoće u društvu, školi i okolini.
    2) Osigurati medicinske kontrole bar jednom godišnje i nakon 18. godine i to u matičnom savjetovalištu.
    3) Uključiti se u svjetsku mrežu Survivor Network-a.
    4) Uspostaviti međusobne kontakte i organizovati druženja.
    5) Organizovati rehabilitacioni kamp.
    6) Biti mreža kojoj se mogu obratiti za pomoć mladi koji se trenutno liječe.
    7) Osmišljavanje i realizacija raznih projekta.

RAK JE POBJEDIV MI ĆEMO VAM POMOĆI U TOME
Deklaracija Mreža izliječenih omladinaca