MladiCe

Muhamed Mahmić

Muhamed Mahmić

I ja sam mladiCa

Ja se zovem Muhamed Mahmić. Živim u Kaknju. Student sam prve godine fakulteta „Sigurnost, zaštita na radu i zaštita od požara“. Imam dvadeset i jednu godinu. Moja dijagnoza je Ewing sarkom između TH-10 i 11 pršljena (tj. karcinom na grudnoj kičmi).

Period mog liječenja je trajao godinu i tri mjeseca (od 2006. do 2008.) u bolnici, s tim da imam redovne kontrole i sada. Kada sam vidio koliko se moji roditelji trude oko mog liječenja i o tome da mi ništa ne nedostaje, a i sam sam bio svjestan situacije u kojoj se nalazim i tog najtežeg perioda mog života, jedino mi je preostalo da se svom snagom borim i izborim tu bitku sa tom opakom i veoma teškom bolešću.

Moje trenutno interesovanje jeste da završim fakultet. Nakon liječenja sam se trudio da se uklopim normalno u društvo kao da nisam imao nikakve zdravstvene probleme što sam i uspio i oni su mi pomagali u tome. Trenutno imam mali hobi, a to je treniranje kick-boxa, što pokazuje da ne treba odustajati ni od čega ma šta to bilo.

Veoma je važno pričati o raku i posljedicama jer to nije nikakva sramota. To je nešto što se može desiti bilo kome bilo gdje i nemoguće je pobjeći od toga. Zato se mi koji smo tu bitku izborili trudimo na što bolji način prenijeti iskustva onima koje je to tek zadesilo ili će ih možda zadesiti. Mi mladiCe možemo poslužiti kao primjeri onima kojima smo najpotrebniji.