Trenutak...

Vijesti

Završio 11. rehabilitacioni kamp “Vlašić 2018”

Ovogodišnji rehabilitacioni kamp Vlašić 2018 Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” je zvanično počeo 31.07.2018., a završio je 05.08.2018.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ove godine oko 85 mališana koji su izliječeni od raka i 60 njihovih roditelja sa područja cijele FBiH su prošli proces rehabilitacije koji je prijeko potreban nakon dugotrajnog liječenja  i izolacije koju je zahtijevalo samo liječenje.

Ciljevi kampa su:

  • Jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece
  • Psihosocijalno jačanje
  • Jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka
  • Povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima
  • Socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu
  • Smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava
  • Jačanje porodičnih veza
  • Podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja 

 

Udruženje je pripremilo veliki broj aktivnosti kroz koje su uspjeli postići gore navedene ciljeve, a ponosni su na činjenicu što su ove godine imali 20 volontera koji su pomogli da se djeca što bolje osjećaju i zabave. Posebno su ponosni na činjenicu da većinu volontera čini grupa mladih liječenih od raka, koja djeluje pri Udruženju pod nazivom MladiCe. MladiCe redovno volontiraju u Udruženju i svojim pozitivnim ishodom u borbi sa rakom daju pozitivan primjer i motiv djeci i roditeljima koji se trenutno bore sa teškim oboljenjem. Oni su dokaz i primjer da rak kod djece nije neizlječiv, da je moguće iz te borbe izaći kao pobjednik.

I mi smo sretni što smo na ovom kampu uspjeli ispuniti svoje ciljeve, što smo uspjeli dobiti mnogo mnogo osmijeha. Što smo uspjeli napraviti očigledne promjene koje nisu mogle proći nezamijećeno. Do sljedećeg kampa i uzdravlje!

Donatori ovogodišnjeg kampa, bez kojih njegova realizacija ne bi bila moguća su Ministarstvo zdravlja FBiH, Hotel “Pahuljica” Vlašić, Globtour d.o.o. Međugorje, Sarajevo osiguranje d.d. i Udruženje građana JOB „Unija Veterana„ BiH sekcija BH Telecom, sekcija Direkcije Sarajevo.