Trenutak...

Vijesti

Izašao je novi Bilten!
Dragi naši,

Zadovoljstvo mi je uvesti vas u deveto izdanje Biltena Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. I ovog 15. februara potrudili smo se da sadržaj bude informativan, edukativan, ali i ohrabrujući za svu našu djecu, roditelje, donatore i prijatelje. Istinski sam sretan i predstavlja mi veliko zadovoljstvo istaknuti da je Roditeljska kuća u Sarajevu i u protekloj 2019. godini ispratila mnogo, mnogo mališana njihovim kućama nakon uspješno završenog bolničkog liječenja, ali i ponosan da vam mogu najaviti skoru izgradnju još jedne Roditeljske kuće, ovaj put u Tuzli. Vrijedno smo radili na projektu roditeljske kuće u Tuzli i nadamo se da ćemo već u sljedećem biltenu pisati o njenom otvorenju. U godini iza nas, mnogo je uspješno realizovanih projekata i aktivnosti.
 
Uspješno smo organizovali i upriličili Donatorsko veče sa našim velikim prijateljima iz Rotary Club Sarajevo International Delta i filantropom, Renatom Savić, koji su se zajednički pobrinuli da obezbijedimo sredstva za jedan savremeni mobilni ultrazvučni aparat za Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike Jezero KCUS. Također, zadovoljstvo mi je spomenuti da smo pokrenuli projekat Mobilnog tima, te da su nam u tome uveliko pomogli naši dragi prijatelji iz Lions Cluba koji su osigurali velika sredstva za nabavku kombija, ključnog za realizaciju ovog projekta.

Projekat Moja kosa tvoja kosa nastavio je svoju humanu misiju u usrećivanju najhrabrijih djevojčica koje se bore sa gubitkom kose. Na sada već tradicionalnoj sarajevskoj javnoj akciji šišanja i doniranja kose oborili smo rekord i nevjerovano uživali, a poseban pečat samoj akciji dala je ambasadorica projekta i Udruženja Amra Džeko, prijateljica i neiscrpna inspiracija i motivacija našim malim i velikim donatorima kose. Ispratili smo i 12. po redu rehailitacioni kamp „Vlašić 2019“. U narednom periodu svakako jedan od fokusa našeg rada će biti rehabilitacija, jer smatramo da je od izuzetne važnosti za djecu u procesu nakon završetka liječenja. Potrebno je raditi na kvalitetnoj i cjelovitoj rehabilitaciji, nikakva polovična i kratkotrajna rješenja nisu prihvatljiva.

Iza nas je i jedna velika, emotivna kampanja Zlatni septembar kroz koju smo podizali svijest o dječijem raku, putujući kroz razne gradove u Bosni i Hercegovini. Mnogo smo govorili o potrebama djece nakon izlaska iz bolnice, o njihovim potrebama nakon izlječenja, a posebno smo se osvrnuli na kontinuirane potrebe roditelja i porodica koje su izgubile svoju djecu tokom ove teške bitke. Volio bih da mogu sve spomenuti u mojoj uvodnoj riječi, ali prostora je malo, a i vremena. Pazimo da vrijeme pametno i dobro utrošimo, da u svakom trenutku bar jedno dijete osjeti i dobije podršku i sve ono što mu treba tokom najteže i najveće borbe njegovog života.

Stoga vas pozivam da, sa neumanjenim žarom, nastavite listati strane ovog Biltena i sami otkrijete šta smo to sve radili u prošloj godini, koliko se plemenitih ljudi uključilo u pružanje podrške našim hrabrim herojima i kakve smo sve divne priče ispisali u proteklih 365 dana. Ostanite mi zdravi, sretni i nasmijani, jer samo tako možemo ispuniti svoje živote, ali i živote drugih ljudi, onih kojima smo potrebni.
 
Srdačno vaš,
Fikret Kubat
Bilten 2020