MladiCe

Šaban Delić

Šaban Delić

I ja sam mladiCa

Moje ime je Šaban Delić. Živim u Kaknju i rođen sam 30.10.1998. godine. Idem u MSŠ Kakanj. Dana 19.11.2015 godine dijagnosticirana mi je akutna limfoblastna leukemija (ALL). Sve se dogodilo tako brzo da u početku nisam ni znao koja je to bolest. Bio sam izgubljen, nisam vjerovao da sam bolestan jer sam osjećao samo neke od simptoma koji nisu bili bolni.

Tek nakon nekoliko dana, kroz razgovore s doktorima i sestricama, vidio sam da to ustvari nije tako malo oboljenje. Sve ovo mi je teško palo, ali sestre, doktori i pacijenti koji su već bili tu, su mi dali podršku i nadu za život, nadu za bržim ozdravljenjem.

U Sarajevu sam ostao od 19.11.2015 do 20.02.2016. godine. Nakon toga sam morao nastaviti liječenje u Turskoj gdje mi je urađena alogena transplatacija koštane srži (14.04.2016). Sve je prošlo u najboljem redu. Transplatacija je uspjela. Moju borbu inspirisalo je to da sam i sam imao volju za daljim životom. Druženjem sa svim mojim prijateljima sakupljao sam hrabrost u sebi, samo zbog svojih roditelja. Dan za danom je prolazio, osjećao sam se bolje.

Tek tada sam shvatio da se u životu nikad ne odustaje, da se boriš koliko možeš i da daješ sve od sebe. Nikada nisam ni pokušao da odustanem, od sebe, od svog života. Moj život nakon toga je puno bolji. Mislim da me ovo sve natjeralo da moram više brinuti o sebi. Ljudi me ne izbjegavaju, ne ignorišu, što mi se najviše sviđa. Svi su pažljivi i ljubazni prema meni. Svim onim koji trenutno boluju preporučujem da ne gube nadu i trebaju da vjeruju u ozdravljenje.