MladiCe

Azra Lukavačkić

Azra Lukavačkić

I ja sam mladiCa

Moje ime je Azra Lukavačkić, imam 22 godine i živim u Tuzli. Moja priča o karcinomu, moj motiv i životna lekcija, započela je 2008. godine. Možda sam bila premlada i nespremna na ono što mi život donosi, nesvjesna onoga što se događa ali ipak sam bila dovoljno zrela da shvatim i prihvatim činjenicu da sam suočena sa tim.

Sam put do dijagnoze, proces liječenja na putu ka ozdravljenju, zasigurno je najteži period u životu jednog djeteta. Čvrsto sam vjerovala da se u svemu lošem krije i ono dobro, vjerovala sam u misao da za svaki ulaz postoji i izlaz, da ipak postoji sretan kraj. Moja bolest i kušnja su me naučile strpljenu i tome da je ipak za neke stvari u životu potrebno vrijeme. Znala sam da ću se jednog dana vratiti normalnom životu, nastaviti  tamo gdje se možda učinilo kao da je sve na trenutak stalo, a pozitivan duh i misli održavale su me tokom moje borbe.

I danas nakon 10 godina, mogu reći da sam uspjela pobjediti limfom, Morbus Hodgkin. Moja najveća podrška, hrabrost i podsticaj bili su moji roditelji i brat. Danas sam student 4. godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

I zato kada nam se čini da ne možemo bolje i više, zapravo smo tek tada najjači a da možda nismo ni svjesni svoje snage. Jer bolest ne bira, ni uzrast ni pol, ni boju kože, ni boju kose, ni ime niti prezime, jednostavno se dogodi.