MladiCe

Advija Džambas

Advija Džambas

I ja sam mladiCa

Moje ime je Advija Džambas. Imam 20 godina. Živim u Travniku gdje sam završila srednju medicinsku školu, a ove godine upisala sam Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu, smjer – laboratorijske tehnologije.
Moja priča o raku počinje u februaru 2010. godine kada mi je dijagnosticiran Hodgkin limfom – rak limfnih čvorova. Iako su prve prognoze bile dobre i ukazivale na relativno kratko liječenje od 6 mjeseci, nažalost, nije bilo tako. Hodgkin je u mom slučaju bio veoma progresivan te je liječenje potrajalo 3 godine. Sam tok liječenja nije bio jednostavan jer sam morala da prođem mnogo kemoterapija, radioterapiju kao i 2 transplantacije (autolognu i alogenu). Prošlo je 5 godina od transplantacije i sada sam izliječena.
Po prirodi sam pozitivna osoba i kroz cijeli period liječenja sam bila optimistična, nadala se i vjerovala u uspjeh i pozitivan ishod. Kako je na kraju i bilo, ali ništa ne bih uspjela sama. Moja najveća podrška bili su moja porodica i prijatelji. Uz njih, uz moje pozitivno razmišljanje odustajanje nikada nije bilo opcija. Vrijedilo je boriti se, zbog svega onog što je došlo nakon liječenja. Školovanje, nova poznantsva, svako novo putovanje, ma svaki dan života dobio je na težini, jer nakon jednog takvog iskustva shvatimo prave vrijednosti života, vrijednost zdravlja.
Svoju priču dijelim sa ljudima jer smatram da je od izuzetne važnosti DA RAK PRESTANE BITI TABU! Ne smijemo dozvoliti da se na spomen raka pomisli i na kraj, jer nije tako. Moji prijatelji mladiCe i ja samo dokaz tome. Susreli smo se s teškim dijagozama, borili se i pobjedili, JER JE MOGUĆE jer je RAK KOD DJECE IZLJEČIV.