Trenutak...

Saopštenja za javnost

Akcija šišanja i doniranja kose u Tuzli

U sklopu projekta Moja kosa tvoja kosa Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ organiziralo je akciju šišanja i doniranja kose u Tuzli za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Veliki broj građana i građanki Tuzlanskog, ali i susjednih kantona, kako djece tako i odraslih, odazvalo se akciji šišanja i doniranja kose. Akcija je održana na centralnom platou unutar Bingo City Centra Tuzli, 17. marta od 12:00 do 18:00 sati i tom prilikom donirano su 102 seta repova, od kojih je 77 ošišano na licu mjesta, tokom trajanja same akcije. Najstarija učesnica akcije prikupljanja kose za izradu perika za djecu je gospođa od 70 godina, a najmlađa od 3,5 godine.

Posebno ističemo činjenicu da je više od polovice doniranih kosa došlo od djece i omladine mlađe od 18 godina i muške populacije.

Do sada smo izradili i uručili 14 perika, a 7 perika je trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Iskreno se zahvaljujemo svima na iskazanoj podršci, posebno Amri Džeko na ličnom primjeru i angažmanu u promoviranju projekta i akcije šišanja i doniranja kose, Bingo City Centru i gospođi Lidiji Tomić na ustupljenom prostoru i nesebičnoj tehničkoj podršci, fizerskim salonima Arena, Aida, No Name i Frizer Enes iz Tuzle, Pilus iz Gračanice i Jasminka iz Tešnja te njihovim frizerima - Ajdini, Aidi, Selmi, Edi, Ismaru, Vedadu i Jasminki - koji su neumornim tempom ošišali preko 70 ljudi, za 6 sati. Takođe izražavamo iskrenu zahvalnost voditelju programa Tahiru Žustri, Ahmedu Likiću – učeniku Srednje muzičke škole u Tuzli i svim građanima i građankama koji su danas dali svoj doprinos projektu Moja kosa, tvoja kosa.

Ponosni smo na Tuzlu i jedno veliko hvala na gostoprimstvu i srčanosti. Postavili ste veliki izazov za ostale gradove u BiH, gdje planiramo održati kampanje šišanja i doniranja, u sklopu projekta Moja kosa, tvoja kosa, navodi se u saopštenju Udruženja Srce za djecu.

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske.