Trenutak...

Naše priče

Uloga majke u borbi za život djeteta

Majčinstvo je najmoćnija pokretačka snaga žene - kažu. Majčinstvo je, kažu,  neraskidiva veza dva bića. Kako sam koji put postajala majka, pokušavala sam bliže prodrijeti u sam fenomen majčinstva. I jeste neraskidivo. Naša maternica pamti sve pupoljke koji su začeti i rođeni. Na našoj karlici i hiljadama godina poslije ostaju ožiljci rađanja.

Majčinstvo će ženinom transformacijom u majku probuditi i podstaći snage kojih nije bila ni svjesna da ih posjeduje, udaviti strahove svih mogućih veličina i vrsta kada je njeno čedo u pitanju, a ostaviti samo jedan – strah za njeno čedo, za njegov opstanak i razvoj. Strah koji je brigom i ljubavlju usmjerava da od tih dva-tri kilca krhkoće „napravi“ i odnjeguje čovjeka. 

Majčinstvo je nepredvidivo, stresno, nenaspavano, iscrpljujuće, nervozno, grčevito, ali ono rađa vječnu vezu između dva bića koja traje  i na ovom i na Onom svijetu, ono rađa nemjerljivu i ni s čim usporedivu ljubav koja transformiše, pokreće, daje snagu da sve ono spočetka rečenice lakše podnosimo. Majčinstvo je zapravo samo ljubav, a u toj ljubavi je sve. Od te ljubavi se živi, raste, razvija, sazrijeva, spoznaje, čovjekom postaje. Što je više ljubavi, više je i zdravlja, sigurnosti, razumnosti kod malog bića čije su oči uprte u roditelje. Najvrjednije što se djetetu može pružiti je ljubav. Zamislite kada bismo ga lišili nje, na šta bi njegov mali životić ličio, na šta bi ono ličilo kad postane čovjek. Kakav bi taj čovjek, lišen ljubavi, bio, kako bi izgledao, kako bi se ponašao.... šta bi tek svijetu i sa svijetom uradio, šta bi od njega samoga bilo?

Ljubav je djetetu hrana, a odraslome lijek. Kakvu god njegu bolesniku da pružimo, ako je nismo prožmeli ljubavlju od nje je mala korist. Tek lijek pružen zajedno s ljubavlju daje istinski napredak i ozdravljenje. Trebalo bi ga uz lijek obavezno prepisivati. 

Da bi mogla pružiti svom bolesnom, a i zdravom, djetetu ono najvrjednije što je za njegovo odrastanje i izliječenje potrebno, majka mora čuvati i njegovati prije svega svoje mentalno zdravlje. Dijete ovisi o njoj, te je njena stabilnost, uravnoteženost, zdravlje ključ djetetovog napretka.  Budućim majkama se savjetuje u trudnoći koju će hranu jesti, koje vitamine, ali im niko ne govori koliko je za djetetov razvoj i razvoj njegovog mozga bitno to kako se one osjećaju. Tako je i kasnije. Svako njeno stanje manje ili više se odražava i na samo dijete htjela to ona ili ne. 

Mentalno jaka i emocionalno stabilna majka je najveća blagodat svakog djeteta, svake porodice. Zato molim svaku majku koja se bori za svoju djecu, i bije bilo koju ovozemaljsku bitku, da za dobro svih kreće prvo od sebe, da sebe bodri, sebi pomaže, nadograđuje, mentalno jača. Tako će svaka njena borba biti plodotvornija, uspješnija, izvjesnija. Što je kvalitet njenog života i unutrašnjeg stanja i osjećaja jači i veći, to je kvalitetnije i sve ono što od nje dolazi, što ona pruža.

Majka je provodnik Božje ljubavi prema robovima. Njena okrenutost Bogu, religioznost, je siguran put ka vlastitoj stabilnosti i snazi.  Ono što jaka, zdrava majka može da pruži djetetu, ne mjeri se ni jednom vagom na svijetu.

Misliti na sebe dok je njeno dijete bolesno je iz percepcije majke najteža stvar, nekad čak i besmislena. Ali misli na sebe DA BI TVOM DJETETU BILO BOLJE.

Sara Sabri