Loading...

Vijesti

Položen kamen temeljac za Roditeljsku kuću u Tuzli

Narod Države Kuvajt donirao sredstva za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ pokrenulo je projekat izgradnje druge Roditeljske kuće na području FBiH, kroz koju pruža smještaj, psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka. Roditeljska kuća je više od pukog smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom.

Roditeljska kuća u Sarajevu je ispunila cilj svog postojanja i pružila utočite za preko 200 porodica u 5 godina funkcionisanja, a sada je došlo vrijeme da isti mir i ljubav pružimo djeci i porodicama koja se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Roditeljska kuća u Tuzli će imati 400m2 životnog prostora, pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti pet porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije. Predivan i inovativan glavni projekat i idejno rješenje izradio je arhitekta Emir Salkić iz kompanije normal arhitektura.

S tim ciljem danas smo položili kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli čija izgradnja treba krenuti u narednim sedmicama, a otvorenje možemo očekivati već krajem ove godine. Svečanosti su prisustvovale mnoge zvanice ispred bh.institucija, Ambasade Države Kuvajt, Islamske zajednice i prijatelja Udruženja, te ljudi koji su bili važna karika na putu prema izgradnji kuće.

Najveću zahvalnost dugujemo narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt, koji su obezbijedili 800.000 KM za njenu izgradnju. Naša djeca i njihovi roditelji zahvalni su Narodu Kuvajta i njihovim institucijama, koji su ovom donacijom i ranijim donacijama pomogli u ostvarenju njihovog sna da imaju svoj drugi dom. Također, ponosni smo da već dugi niz godina imamo uspješnu saradnju sa Vakufskom direkcijom IZ u BiH, koja je i ovaj put nesebično i iskreno posredovala i dala punu podršku kako bi se ova sredstva obezbijedila.

„Kamen temeljac za gradnju Roditeljske kuće veoma je važan, a to će najbolje razumjeti roditelji koji su prošli i prolaze sve ono sto smo mi. Moje ime je Dajana Kenjić, majka sam djeteta liječenog od akutne limfoblastne leukemije, koje je još u procesu liječenja. Nevjerovatna je podrška koju smo imali tokom najtežih dana, ali i onih malo lakših. Ta podrška može biti ključna u teškim danima. Često se osjećamo kao da nosimo ogroman teret na svojim leđima, teret borbe za život svog djeteta potpuno sami. Mnogo nam znači kada neko s nama ponese dio tog tereta. Mnogo nam znači kada vidimo osmijehe naše djece, jer oni su izvor snage za nastavak borbe. Najiskrenije se nadam da će djeca i roditelji, koji će boriti istu bitku naći svoj mir u Roditeljskoj kući ubrzo“ – riječi su majke Kenjić.

Također, zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC-u Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću i svim dobrim ljudima.