Loading...

Događaji

Okrugli sto

Jednakost za svu djecu!

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ obilježava 15. februar - Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka pod sloganom „Jednakost za svu djecu!“.

Aktivnosti koje će se održati tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Jedna od aktivnosti jeste i održavanje okruglog stola na temu „Put liječenja djece oboljele od malignih bolesti“, koji organizuje Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ u suorganizaciji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.

Održavanje Okruglog stola je planirano za 15.02.2024. u 10:00 u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, Dvorana 1 u prizemlju, Maršala Tita 9.

Najveći izazovi s kojima se susreću roditelji i djeca oboljela od raka u BiH su: komplikovan put liječenja djece oboljele od malignih bolesti, nepostojanje zakonske regulative vezane za bolovanje roditelja oboljele djece tokom intenzivnog bolničkog liječenja; nepostojanje sistema praćenja kasnih posljedica liječenja kod mladih; nepostojanje pristupa inovativnim lijekovima; nepostojanje pristupa kliničkim ispitivanjima. Ovo su sve polja na kojima trebamo zajednički raditi i prepreke koje moramo premostiti kako bi liječenje djece oboljele od raka bilo što uspješnije i kako bi naša dječica i njihove porodice kroz ovaj proces prošli što lakše.

Upravo za rješavanje nekih od problema napravit ćemo početne korake na okruglom stolu.