Loading...

Vijesti

Jahanje kao terapija za djecu oboljelu od raka

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!”

Budućnost je nešto što asocira na neizvjesnost, ali i nešto u što polažemo nade. Budućnost za djecu oboljelu od raka u trenutku uspostavljanja dijagnoze gubi obrise i nju zamjenjuje nada. Ovog Zlatnog septembra želimo zajedno s Vama graditi bolju budućnost za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove porodice u našoj zemlji. Želimo da svi zajedno damo obrise budućnosti naših najvećih heroja i da mi budemo njihov odraz u ogledalu. Kada se probude ujutro i pogledaju se da znaju da imaju nadu u nama, podršku, ljubav. Da podržavamo njihovu hrabrost. Da nisu ostali sami u borbi svog života sa neprijateljem zvanim rak.

U mjesecu septembru planirali smo mnogo aktivnosti, jer želimo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva prije svega.

Jedna od aktivnosti je i pokretanje projekta terapijskog jahanja, čiji cilj je unapređenje života djece i mladih oboljelih i liječenih od raka. Dokazano je da kontakt sa konjima i jahanje djeluju terapijski na djecu te u ovom slučaju mogu popraviti psiho-fizičko i socijalno zdravlje hematoonkoloških malih pacijenata, a što dugoročno može utjecati na pozitivan ishod liječenja te bolju psiho-fizičku formu tokom samog tretmana.

Kroz 3 mjeseca, koliko je planirano trajanje projekta, sa 30-oro djece ćemo kroz jahanje raditi na njihovom osnaživanju.

Želimo da naši mali heroji sa ovim projektom odjašu u svoju bolju i sretniju budućnost.

 

Terpijsko jahanje i bolju budućnosti naše djece podržali su Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo.