Trenutak...

Vijesti

Zenica pokazala srce

U dosadašnjim akcijama šišanja i doniranja kose, koje su organizovane u okviru projekta „Moja kosa tvoja kosa“ Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, prikupljen je veliki broj doniranih kosa koje su utrošene za izradu 23 perike. Sve akcije su bile izuzetno uspješne, te sa svim pojedinačnim donacijama koje su stizale na adresu Udruženja broj donatora je već prešao brojku od 1000.

Podrška dobrih ljudi u donacijama kose nije izostala ni ovaj put, te je javna akcija šišanja i doniranja kose u Zenici, održana u shopping centru „Džananović“, bila izuzetno uspješna. Veliki broj odraslih i djece se odazvao pozivu na humano djelovanje i došli su sa samo jednim ciljem, da učestvuju u kreiranju još bar jednog osmijeha na dječijem licu. U Zenici je sakupljeno 80 kosa od kojih će biti izrađeno još perika, a sukladno tome više djece će biti sretno, iznenađeno i zadovoljno.

Mi roditelji znamo kako je bilo teško s djetetom proći vrijeme liječenja, a svima nam najteže pada gledati svoju djecu nesretnu, tužnu, u suzama i patnji. Veoma je bolno gledati promjene koje se dešavaju vašem djetetu, a možete onda zamisliti kako je to bolno samoj djeci. Nama kao roditeljima opadanje kose je bio jedan od najtežih momenata cijelog liječenja, jer tada na neki način postajete svjesni cijele situacije, to je jedna vrsta suočavanja sa dijagnozom. Pored toga, dijete pati za svojom kosom, pati jer izgleda drugačije, pati za svojim starim životom. Radi svega ovog velika je stvar perika.

 

Gledali smo kako se dijete mijenja kada dobije periku, to je isto kao da vraća svoju izgubljenu kosu nazad. Njegovo samopouzdanje raste i na neki način se vraća staro stanje. Veliko hvala Udruženju što su pokrenuli jedan ovako bitan projekat, nemjerljive su njegove prednosti i doprinos našoj djeci“, rekao je jedan od roditelja koji je prisustvovao akciji.

Udruženje Srce za djecu nastavlja i dalje sa svojim kampanjama sakupljanja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka, ali i za djecu koja su izgubila kosu uticajem drugih faktora. U narednom periodu je planirano još javnih akcija šišanja i doniranja kose i u drugim gradovima BiH o kojima će javnost na vrijeme biti upoznata.

Važno je ponoviti da Udruženje perike djeci daje potpuno besplatno te na taj način im vraća samopouzdanje, smanjuje traumu pri gubitku kose na minimum, a što je najvažnije vraća im ono najbitnije što su izgubili – osmijeh.
Prijatelj akcije – SC Džananović Zenica

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske.