SVEČANO OTVORENJE RODITELJSKE KUĆE

26. aprila 2016. godine u 11:00 na lokaciji Betanija bb u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a svečano je otvorena Roditeljska kuća. Roditeljska kuća pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji dolaze izvan Sarajeva. Domaćin je bio Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“.

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ započelo je sa projektom Roditeljska kuća još 2011.godine kad je na manifestaciji povodom obilježavanja Medjunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekat Roditeljska kuća.
Nakon mnogobrojnih prepreka Udruženje je uspjelo da riješi administrativne obaveze i u martu 2014. godine je započela izgradnja objekta. Danas s ponosom možemo reći da smo uz puno muke i truda ali najviše ljubavi, uspjeli dočekati dan kako bi Roditeljska kuća počela sa radom.


 

Roditeljska kuća je izgrađena uz pomoć prijatelja djece oboljele od raka. Zahvaljujući raznim donatorima koji su prepoznali veliki značaj ovog projekta, BiH je dobila svoju prvu Roditeljsku kuću koja predstavlja trajno dobro od koje će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica.

Današnjoj manifestaciji prisustovali su brojni domaći i strani donatori te predstavnici institucija i kompanija. Obratili su se generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta KCUS prof. dr. Edo Hasanbegović, arhitekta Roditeljske kuće Emir Salkić, predsjednik Uprave Raiffeisen bank Karlheinz Dobnigg, premijer Vlade Federacije Fadil Novalić, direktor Al Najat Charitable Society Muhamed Al-Ansarij, zamjenik Reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka Lejla Kamerić te projekt menadžer Fikret Kubat.

Zemljište za izgradnju obezbjedio je Univerzitetski klinički centar u Sarajevu. Kuća za roditelje djece oboljele od raka je površine 666 kvadratnih metara, ima suteren, prizemlje i tri sprata, u njoj se nalazi deset apartmana, zatim multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala, te prostorije za Udruženje.