U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka 15. februara, Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u F BIH” dana 15.02.2016. god. organizovalo je aktivnost promocija i podjela Zlatne vrpce, simbol borbe protiv dječijeg raka u Sarajevo City Centru. Na ovom događaju udruženju je uručena donacija Sarajevo City Centra u iznosu 12.220 KM za Roditeljsku kuću.

Volonteri Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" glumci udruženja Altteatar i predstave „Dame biraju“, djevojke iz BioSave tima te MladiCe, mladi liječeni od raka, dijelili su vrpce te su na taj način željeli ukazati na važnost pomoći i podrške zajednice oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Ovoj ceremoniji prisustvovao je i Goran Kahvedžić, direktor Sarajevo City Centra, koji se obratio prisutnima. Naveo je da su sredstva prikupljena tokom prošle godine, tačnije 12.220 KM, te da su SCC i Al Shiddi ovim činom pokazali svoje srce. Kroz 2015. godinu su kroz svoje projekte i donacije pokazali da podržavaju kulturu, sport i obrazovanje i ovim putem direktor SCC-a apelirao je i na druge kompanije da podrže projekte sličnog karaktera.

Fikret Kubat, projekt menadžer Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ je rekao da roditeljska kuća u završnoj fazi i da će se ovom uručenom donacijom radovi privesti kraju, najdalje do 26. aprila 2016. Izjavio je da je SCC pokazao društvenu odgovornost i naglasio da djeca trebaju da imaju podršku cjelokupne zajednice. Roditeljska kuća će riješiti problem djece koja dolaze iz udaljenih mjesta u Federaciji, tako što će im pružiti smještaj, odmor dan prije kontrole i svakako besplatan boravak. Također, zahvalio se i građanima, medijima, institucijama, Islamskoj zajednici te svima koji su učestvovali u ovom projektu. Podrška cjelokupne zajednice neophodna je da bi Udruženje uspješno realiziralo aktivnosti usmjerene na brigu o djeci oboljeloj od raka.

Aldina Selimagić, psihologinja ovog Udruženja govorila je više o značaju i utjecaju psihologije na ovu djecu. „Saznanje da dijete boluje od maligne bolesti je veliki šok za dijete i porodicu. Psihološke intervencije su zaista neophodne“. Navodi kako djeca na različite načine prihvataju svoju bolest. U samom Udruženju se provode art radionice kako bi djeca mogla izraziti svoje emocije i svakako ono ključno kako bi se uspjela suočiti s malignim oboljenjem. U svom govoru naglasila je kako možemo mnogo da učimo od djece, jer su oni upravo ti koji se suočavaju sa rehabilitacijama, medicinskim intervencijama i što je najvažnije izlaze kao pobjednici.

Aktivnosti Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH" podržali su i glumci iz predstave "Dame biraju", koji će prihod od 50. izvođenja te predstave usmjeriti za podršku rada tog udruženja i njihovu humanu misiju. Jedan od glumaca iz te predstave Emir Fejzić kaže da ekipa iz te predstave radi dosta humanih projekata, a sudjelovanje u ovom projektu procijenili su kao najbolji način za obilježavanje igranja predstave. Predstava "Dame biraju" bit će izvedena 19. februara u amfiteatru KSC Skenderija, a karte su rasprodane. Na osnovu preporuke Međunarodnog društva pedijatara-onkologa i Međunarodne organizacije roditelja djece oboljele od raka, 15. februar obilježava se kao Međunarodni dan djece liječene i oboljele od raka.

 

 

Srce za djecu
Srce za djecu
Srce za djecu