Trenutak...

Vijesti

U Vitezu održana akcija šišanja i doniranja kose u sklopu projekta ”Moja kosa, tvoja kosa”

U sklopu projekta Moja kosa tvoja kosa Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ organiziralo je akciju šišanja i doniranja kose u Vitezu za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Veliki broj građana i građanki Srednjobosanskog kantona ali i susjednih kantona, kako djece tako i odraslih, odazvalo se akciji šišanja i doniranja kose. Akcija je održana na centralnom prostora unutar trgovačkog centra FIS u Vitezu, 13. maja od 11:00 do 17:00 sati i tom prilikom kosu je doniralo 105 osoba

„Posebno smo ponosni na djecu i omladinu koja su svojim ličnim primjerom pokazala humanost i vjeru u bolje sutra.“

Do sada smo izradili i uručili 18 perika, a 3 perike je trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

 

„Iskreno se zahvaljujemo svima na iskazanoj podršci, posebno Amri Džeko na ličnom primjeru i angažmanu u promoviranju projekta i akcije šišanja, trgovačkom centru FIS Vitez, Dijani Brkan i Amaru Migalu na ustupljenom prostoru i nesebičnoj tehničkoj podršci, frizersko-kozmetičkom salonu FIS na čelu sa Nevenkom Jeličić, frizerima Mahiru, Martini, Zilhi, Azri, Ankici, Tanji, Vildani, Aldijani, Almiri, Ivanu, Halidu, Ivani, Ivoni, Melini i Jasni, te kompanijama Frizerland, Ovnak Vitez i Schwarzkopf Professional na čelu sa Milkom Toljušić, Ilijom Buhom i Martinom Kurevijom na kreativnoj podršci i poklonima. Takođe izražavamo iskrenu zahvalnost voditelju programa Lorenu Laštri (Radio Vitez) i tehničarima Miri Kovačeviću i Goranu Gajiću. Posebna zahvalnost ide Luciji Toljušić na ogromnoj želji da projekat Moja kosa, tvoja kosa dovede u Vitez  i svim građanima i građankama SBK i šire koji su dali svoj doprinos."

 

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske.