Trenutak...

Vijesti

Predstavnici Čurčića Vakufa u posjeti Udruženju i Roditeljskoj kući

Predstavnici Čurčića Vakufa danas su posjetili Roditeljsku kuću i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i uručili vrijednu donaciju: dvoja invalidska kolica, toaletna kolica i dva para podlaktnih štaka – sa namjerom da djeci koja se liječe na Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike Jezero i Ortopediji KCUS olakšaju sam proces liječenja i oporavka.

Čurčića Vakuf je uspostavio Salih-aga Čurčić 1736. godine u Sarajevu a osnivačku imovinu su činili novac i porodična kuća-konak, te karavan saraj (han) u imaretskoj čaršiji u Sarajevu a prihodi od izdavanja su bili namijenjeni izdržavanju potomaka, održavanju i opravci četiri džamije u Sarajevu, Karauli i Livnu te održavanju imovine vakufa.

Danas, potomci hadži Salih-age Čurčića, okupljeni oko Udruženja „Ćurčića Vakuf“ djeluju humanitarno i pomažu one kojima je je pomoć najpotrebnija. Kroz djelatnost svog porodičnog Vakufa, osim izvršavanja obaveza iz Vakufname, podržavaju obrazovne projekte, stipendiraju djecu i omladinu, te pomažu izdavačke, kulturne i dobrotvorne djelatnosti.

Tokom posjete Roditeljskoj kući, predstavnici Čurčića Vakufa Jusuf Tanović, Emir Arslanagić i Samira Ramusović, imali su priliku upoznati se sa radom Udruženja i Roditeljske kuće, strukturom i brojem korisnika te trenutnim potrebama ove institucije.

Gospodin Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka izrazio je iskrenu zahvalnost na podršci i uručio plaketu-zahvalnicu gospodinu Jusufu Tanoviću, predsjedniku Izvršnog Odbora Čurčića Vakufa.