Trenutak...

Naše priče

Utjehu i oslonac pronašle jedna u drugoj - ANA i AJNA

(Najneobičnija i najemotivnija prijateljstva rađaju se u Roditeljskoj kući)

U životu do suočavanja sa malignim oboljenjem Ana i Ajna se vjerovatno nikada ne bi srele. Njihovi putevi se ni na koji način nisu ukrštali. Svaka od njih živjela je u zasebnom malom univerzumu. Zamislite onda spoj tih univerzuma. Možete li?

Spojene sličnim pričama nakon saopštenja dijagnoze i istom voljom za životom, njihovi životi našli su put jedan do drugog. Njihovi putevi sreli su se u Sarajevu, prvo na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike, a onda se sasvim učvrstili tamo gdje nastaju najjača prijateljstva, najljepši osmijesi i najtopliji zagrljaji, gdje je razumijevanje dnevna rutina, utjeha svako lice koje vidiš i oslonac svaka ruka koja ti se pruži. Njihovi putevi dobili su smisao u Roditeljskoj kući.

Ovako naočigled nemoguće prijateljstvo između Ane (15) iz Travnika i Ajne (3) iz Sanskog Mosta ipak se pokazalo mogućim. Gotovo svakog dana se igraju, smiju i vole. Ajna, koja je oboljela od akutne limfoblastne leukemije, sitnim glasićem kaže da najviše voli mamu i tatu i da je Ana njena, a Ana, koja se nosi sa tumorom na rebru, svojim ponositim i snažnim glasom kaže da je Ajna njena najvjernija i najbolja prijateljica. Uglavnom, većinu vremena, one pričaju osmijesima, zagrljajima i pogledima.

Ono što je rak razorio, Roditeljska kuća iz temelja je izgradila samo za tren...