III KONVENCIJA MLADIH LIJEČENIH OD RAKA, Sarajevo 10-13 august 2016

MladiCe su grupa mladih ljudi koji su se liječili od raka. U Srbiji je već dva puta održana Regionalna konvencija, ove godine je BiH odnosno udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" bilo domaćin. Ugostili smo 45 učesnika u dobi 16-26 godina, sa prostora Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine i družili se tri dana. 

Prvi dan je protekao u predstavljanju MladiCa pojedinačno i grupno, gdje su prezentirali svoj rad u proteklom periodu. Osim što im je cilj da se kroz različite aktivnosti osnažuju, MladiCe imaju praksu da posjećuju djecu koja se trenutno liječe i ohrabruju ih svojim primjerom. Razgovaraju s njima na Hematoonkološkom odjelu, daju im nadu u izlječenje jer oni najbolje razumiju kako se ta djeca osjećaju. Nakon prezentacija, uz vodiča su obišli grad Sarajevo i upoznali glavne znamenitosti. Sve je zaokruženo večerom u ćevabdžinici na poznatim sarajevskim ćevapima. 

Drugi dan Konvencije protekao je u obilasku naše zemlje. Bili su u Konjicu i posjetili Titov bunker, tajno sklonište koje je danas pretvoreno u hibridni muzej. To je jedno fascinantno zdanje koje je izgrađeno u najvećoj tajnosti i nikad nije iskorišteno za prvobitnu namjeru. Poslije Konjica, otišli su u prelijepi Mostar, prošetali gradom, vidjeli Stari most. U Sarajevu su navečer imali druženje u sarajevskom klubu Underground gdje su imali svirku uživo.

Treći dan je protekao radno. Imali su predavanja o praćenju nakon liječenja i o kasnim posljedicama. Tu su razgovarali sa dr. Lornom Zadravec Zaletel specijalistom za kasne posljedice i praćenje nakon završenog liječenja, koja je došla sa Onkološkog centra u Ljubljani. Nakon toga su imali predavanja o samopromociji i o tome kako sam uspjeti u današnjem poslovnom svijetu, a koje su držale Šejla Korjenić i Una Bejtović. Poslije toga su bili podijeljeni u dvije grupe tj. dvije paralelne radionice: Planiraj, izgradi i pobijedi - Mladi i Projekti, koju je vodila Lejla Čajo certificirani projekt menadžer i 2. Pregovaračke vještine, koju je realizirao USAID Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG). Nakon radnog dana, posjetili su i svečano otvorenje Sarajevo film festivala, gledali film i nakon filma nastavili druženje. U subotu su se pozdravili.

Hvala svima koji su pomogli da se uspješno realizira ova Konvencija. Posebnu zahvalu dugujemo: predavačima i voditeljima radionica doktorici Lorni Zadravec Zaletel, Lejli Čajo i njenom timu, Šejli Korjenić, Uni Bejtović, Šeherzadi Halimić i USAID programu za podršku marginaliziranim grupama, vodiču Vedranu Grebi, medicinskoj sestri Azri Mušanović, KJKP Park i Pinirska dolina, osoblju muzeja Titov bunker, hostelu Vagabond, klubu Underground i bendu Undergrounderi i ostalima koji su pomogli da realizira konvencija. Ovakvi susreti su korisni iz više razloga. Jedan od njih je što mogu da provode vrijeme sa onima koji ih najbolje razumiju i koji su prošli isto iskustvo kao i oni. A s druge strane, imali su priliku čuti, vidjeti i naučiti mnogo novih, korisnih stvari, vješina i sl.
Na kraju III Regionalne konvencije ostala je velika sreća i ispunjenost i malo tuge zbog rastanka. Do sljedeće godine.