Završena je i II regionalna konvencija mladih izlječenih od raka „Hoću da znam priča 2“

04.09.2014

U periodu od 20. do 24. augusta u Beogradu održana je Druga regionalna konvencija MladiCa, mladih izliječenih od raka. Ova konvencija imala je za cilj osnaživanje omladinaca, pripremanje za neke važne životne uloge i uopće razmjenu iskustava sa vršnjacima. Kroz radionice imali su priliku učiti neke nove stvari, oslobađati se predrasuda i stereotipa, jačati vlastite kapacitete.

 

Osim radionica, veoma je značajna socijalizacija, jer ovi omladinci jedino među sobom mogu razgovarati o iskustvima u vezi sa liječenjem i naići na razumijevanje. Na konvenciji je uzeo učešće 51 omladinac izliječen od raka iz Srbije, Hrvatska, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i naravno Bosne i Hercegovine.

 

Na osnovu poziva organizatora ovogodišnje konvencije Udruženja Čika Boca iz Beograda ispred Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ na konvenciji je učestvovalo 11 izliječenih omladinaca iz svih krajeva zemlje. U njihovoj pratnji je išla psihologinja udruženja Aldina Selimagić.

Zahvaljujemo se organizatorima II konvencije mladih liječenih od raka Udruženjima roditelja „Čika Boca“, „Zvončica“ i „Uvek sa decom“. Naročito hvala grupi MladiCe Srbije koji su uz ova tri udruženja pomogli da se sve realizira.

Ono što je posebno za ovu konvenciju jesto to da su se okupili izliječeni omladinci iz cijele bivše Yugoslavije. Šest kultura, šest jezika a svi pričaju istu priču. Priču o prijateljstvu koje ne poznaje geografske granice.

Srce za djecu Srce za djecu Srce za djecu