Kad su roditelji blizu, manje boli!

„Mama, hoće li i meni opasti kosa?“- prvo je pitanje koje postavlja dijete oboljelo od neke maligne bolesti kada dodje na Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike u Sarajevu. A majka gutajući suze, svjesna da je to najmanji problem, odgovara kako će zapravo narasti još ljepša i bolja kosa. A u glavi joj je samo jedno pitanje „Da li će moje dijete preživjeti?“

U posljednje vrijeme primijetan je blagi porast svih malignih oboljenja, godišnje, u prosjeku, na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu liječi se oko 60 mališana iz svih krajeva BiH.

Djeca i adolescenti koji se liječe od različitih malignih bolesti i njihove porodice, tokom mukotrpnog i iscrpljujućeg  liječenja na ovom odjeljenju, prolaze kroz jedan težak životni period. Dugotrajne i učestale hospitalizacije se ne mogu izbjeći ali mogu se učiniti lakše podnošljivim. Studije pokazuju da jedna trećina djece brže ozdrave ukoliko se liječe uz svakodnevnu prisutnost roditelja, te da bolničko osoblje učinkovitije radi sa smirenom djecom.

Stoga je udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ odlučilo da krene u realizaciju izgradnje „Roditeljske kuće“, koja će omogućiti kontinuiran boravak porodica koje dolaze van Kantona Sarajevo. Roditeljskom kućom osiguravamo djeci pravo na porodicu, mogućnost da njihovi roditelji budu uz njih tokom liječenja, jer nepravedno je i neljudski da oni koji dolaze iz udaljenih krajeva budu lišeni tog prava.

Izgradnja Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike u Sarajevu započela je u martu mjesecu 2014 godine i sadržavat će 10  apartmana, zajedničku kuhinju i trpezariju za cijeli objekat, te odvojene prostorije za Udruženje, i posebnu salu za igraonu uz mogućnost korištenja iste za održavanje radionica i okupljanje roditelja. Vrijednost ukupne investicije iznosi 1.200.000 KM. Dosad je prikupljeno oko 900.000 KM, a za završetak radova potrebno je prikupiti još 300.000 KM .

Želja oboljelih mališana i njihovih roditelja je da do kraja 2015 godine usele u Roditeljsku kuću a to će biti moguće ukoliko dobiju Vašu podršku i pomoć!

Stoga Vas pozivamo da i Vi pomognete izgradnju Roditeljske kuće. Transakcijski račun na koji možete uplatiti donaciju je: 1610000038890124 za izgradnju Roditeljske kuće.

BH Telecom, kao društveno odgovorna kompanija prepoznao je značaj ovog projekta i pridružio se našem pozivu Izgradimo zajedno Roditeljsku kuću. Nizom aktivnosti sudjelovali su u pružanju podrške u izgradnji ovog objekta koji će biti od nemjerljive koristi za djecu oboljelu od raka i njihove porodice.  Hvala Vam za podršku!

„Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet“