Aktivnosti

 

  • Pružamo psihosocijalnu podršku oboljeloj djeci i njihovim roditeljima

Roditeljima svakodnevno pružamo podršku kroz savjetovanje, razgovore uz šoljicu kafe i okupacione radionice sa našim psihologom i socijalnim radnikom. Djeci pomažemo kroz igru, zabavu, art radionice, edukaciju i mnoštvo drugih aktivnosti, a sve s ciljem da im olakšamo proces liječenja kroz koji moraju proći, normalizujemo svakodnevnicu koja je narušena malignim oboljenjem.

  • Obezbjeđujemo kontinuirani smještaj za djecu i njihove najbliže

Proces liječenja djece je izuzetno težak i kompliciran te iziskuje ogromnu fizičku i psihičku snagu i značajna materijalna sredstva. Održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i  mogućnost njegovog  izliječenja. Stoga smo se odlučili na izgradnju Roditeljske kuće.

Roditeljska kuća se nalazi u krugu Pedijatrijske klinike Jezero i posjeduje 660m² korisnog prostora za stanovanje sa kompletnom infrastrukturom, prilagođena za korištenje po principu 10  jednosobnih jedinica i sanitarnim dijelom, zajedničkom kuhinjom za cijeli objekat i posebnom prostorijom za igraonu za djecu u funkciji jednodnevnog boravka. Roditeljska kuća  pruža oboljeloj djeci drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto u kojem bar na trenutak zaborave na bolnički krevet.

Benefiti Roditeljske kuće su:

Minimalno provođenje vremena u bolnici

Druženje i razmjena iskustva

Radionice i savjetovališta

Porodična atmosfera

Psiho – socijalna podrška

Multidisciplinarni rad stručnjaka različitih profila sa djecom i roditeljima

  • Pružamo finansijsku pomoć roditeljima oboljele djece

Finansijska pomoć pruža se roditeljima nakon uspostavljanja prve dijagnoze, zatim u slučajevima izmiještanja djece na liječenje van granica BiH i roditeljima umrle djece.

  • Organizujemo rehabilitaciju nakon bolničkog liječenja

Udruženje uspješno organizira rehabilitacione kampove u ljetnom periodu na planinama s ciljem fizičkog i psihološkog osnaživanja liječene djece i njihove resocijalizacije u matičnu sredinu.

  • Opremamo Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike u Sarajevu

Učestvujemo u stvaranju boljih i kvalitetnijih uslova liječenja na Hematoonkološkom odjeljenju kroz kupovinu medicinskih aparata, tehničke opreme i higijenskog pribora.

  • Osnaživanje i razvoj MladiCE

MladiCE mreže omladinaca izliječenih od raka kroz rehabilitaciju, resocijalizaciju, edukaciju i saradnju sa regionalnim mrežama omladinaca.

  • Pored ovih zadataka, mi obavljamo i sljedeće, ništa manje važne:

Obezbjeđujemo porodicama u Roditeljskoj kući osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu

Pružamo tehničku podršku porodicama

Pomažemo u izmiještanju djece na liječenje u inostranstvo

Educiramo i informišemo javnost o važnosti podrške oboljeloj djeci

Educiramo medicinsko osoblje

Organizujemo manifestacije radi prikupljanja donacija